
AGENDA ITEM 7 

SENATE BILL No. 408 

Introduced by Senator Morrell 

February 25, 2015 

An act to add Section 2516.5 to the Business and Professions Code, 
relating to healing arts. 

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST 

SB 408, as introduced, Morrell. Midwife assistants. 
The Licensed Midwifery Practice Act of 1993 provides for the 

licensing and regulation ofmidwives by the Board ofLicensing of the 
Medical Board of California. The license to practice midwifery 
authorizes the holder, under the supervision ofa licensed physician and 
surgeon, as specified, to attend cases ofnormal childbirth and to provide 
prenatal, intrapartum, and postpartum care, including family-planning 
care, for the mother, and immediate care for the newborn. The act 
requires a midwife to immediately refer all complications to a physician 
and surgeon. A violation of the act is a crime. 

This bill would authorize a midwife assistant to perform certain 
assistive activities under the supervision ofa licensed midwife, including 
the administration ofmedicine, the withdrawing ofblood, and midwife 
technical support services. The bill would define terms for these 
purposes. The bill would prohibit a midwife assistant from being 
employed for inpatient care in a licensed general acute care hospital. 
By adding new requirements and prohibitions to the act, the violation 
of which would be a crime, the bill would impose a state-mandated 
local program. 

The California Constitution requires the state to reimburse local 
agencies and school districts for certain costs mandated by the state. 
Statutory provisions establish procedures for making that reimbursement. 
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This bill would provide that no reimbursement is required by this act 
for a specified reason. 

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes. 
State-mandated local program: yes. 

The people ofthe State ofCalifornia do enact as follows: 

1 SECTION 1. Section 2516.5 is added to the Business and 
2 Professions Code, to read: 
3 2516.5. (a) As used in this section, the following definition 
4 apply: 
5 (1) "Midwife assistant" means a person, who may be unlicensed, 
6 who performs basic administrative, clerical, and midwife technical 
7 supportive services in accordance with this chapter for a licensed 
8 midwife, is at least 18 years of age, and has had at least the 
9 minimum amount of honrs of appropriate training pnrsuant to 

10 standards established by the board for a medical assistant pnrsuant 
11 to Section 2069. The midwife assistant shall be issued a certificate 
12 by the training institution or instructor indicating satisfactory 
13 completion of the required training. Each employer of the midwife 
14 assistant or the midwife assistant shall retain a copy of the 
15 certificate as a record. 
16 (2) "Midwife technical supportive services" means simple 
17 routine medical tasks and procednres that may be safely performed 
18 by a midwife assistant who has limited training and who functions 
19 under the supervision of a licensed midwife. 
20 (3) "Specific authorization" means a specific written order 
21 prepared by the supervising midwife authorizing the procednres 
22 to be performed on a patient, which shall be placed in the patient's 
23 medical record, or a standing order prepared by the supervising 
24 midwife authorizing the procedures to be performed. A notation 
25 ofthe standing order shall be placed in the patient's medical record. 
26 ( 4) "Supervision" means the supervision of procednres 
27 authorized by this section by a licensed midwife, within his or her 
28 scope ofpractice, who is physically present on the premises during 
29 the performance of those procedures. 
30 (b) Notwithstanding any other provision of law, a midwife 
31 assistant may do all of the following: 
32 (1) Administer medication only by intradermal, subcutaneous, 
33 or intramuscular injections and perform skin tests and additional 
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1 technical support services upon the specific authorization and 
2 supervision of a licensed midwife. A midwife assistant may also 
3 perform all these tasks and services in a clinic licensed in 
4 accordance with subdivision (a) ofSection 1204 of the Health and 
5 Safety Code upon the specific authorization ofa licensed midwife. 
6 (2) Perform venipuncture or skin puncture for the purposes of 
7 withdrawing blood upon specific authorization and under the 
8 supervision of a licensed midwife if the midwife assistant has met 
9 the educational and training requirements for medical assistants 

10 as established in Section 2070. Each employer ofthe assistant shall 
11 retain a copy of any related certificates as a record. 
12 (3) Perform the following midwife technical support services: 
13 (A) Administer medications orally, sublingually, topically, 
14 vaginally, or rectally, or by providing a single dose to a patient for 
15 immediate self-administration, and administer oxygen at the 
16 direction ofthe supervising licensed midwife. The licensed midwife 
17 shall verify the correct medication and dosage before the midwife 
18 assistant administers medication. 
19 (B) Assist in performing neonatal resuscitation. 
20 (C) Assist in auscultation of fetal heart tones when a licensed 
21 midwife is engaged in a concurrent activity that precludes the 
22 licensed midwife from doing so. 
23 (D) Collect by noninvasive techniques and preserve specimens 
24 for testing, including, but not limited to, urine. 
25 (E) Assist patients to and from a patient examination room, bed, 
26 or bathroom. 
27 (F) Assist patient in activities of daily living, such as assisting 
28 with bathing or clothing. 
29 (G) As authorized by the licensed midwife, provide patient 
30 information and instructions. 
31 (H) Collect and record patient data, including height, weight, 
32 temperature, pulse, respiration rate, blood pressure, and basic 
33 information about the presenting and previous conditions. 
34 (I) Perform simple laboratory and screening tests customarily 
35 performed in a medical or midwife office. 
36 (4) Perform additional midwife technical support services under 
37 regulations and standards established by the board. 
38 (c) (1) Nothing in this section shall be construed as authorizing 
39 the licensure of midwife assistants. Nothing in this section shall 
40 be construed as authorizing the administration of local anesthetic 
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1 agents by a midwife assistant. Nothing in this section shall be 
2 construed as authorizing the board to adopt any regulations that 
3 violate the prohibitions on diagnosis or treatment in Section 2052. 
4 (2) Nothing in this section shall be construed as authorizing a 
5 midwife assistant to perform any clinical laboratory test or 
6 examination for which he or she is not authorized under Chapter 
7 3 (commencing with Section 1200). 
8 (d) Notwithstanding any other law, a midwife assistant shall 
9 not be employed for inpatient care in a licensed general acute care 

10 hospital as defined in subdivision (a) of Section 1250 of the Health 
11 and Safety Code. 
12 SEC. 2. No reimbursement is required by this act pursuant to 
13 Section 6 ofArticle XIIIB of the California Constitution because 
14 the only costs that may be incurred by a local agency or school 
15 district will be incurred because this act creates a new crime or 
16 infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty 
17 for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of 
18 the Govermnent Code, or changes the definition ofa crime within 
19 the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California 
20 Constitution. 
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