AGENDA ITEM 10

MEDICAL BOARD STAFF REPORT

DATE REPORT ISSUED: October 7, 2013

ATTENTION: Board Members

SUBJECT: Medical Assistants Performing Basic
Pulmonary Function Testing

FROM: Kerrie Webb, Staff Counsel

REQUESTED ACTION:

Staff Counsel recommends the Medical Board of California (Board) approve Option 1 as a way
to obtain a definitive answer from the Attorney General’s Office (AG). This would be a joint
effort between the Respiratory Care Board (RCB) and the Board, so that the AG may make a
well-informed decision that the respective parties will stand behind and respect.

ISSUE:

Are medical assistants legally permitted to perform basic pulmonary function testing, such as
spirometry? The RCB has taken a position that they are not allowed to perform such basic
screening tests. Staff at the Board, in consultation with a medical consultant, disagree.

BACKGROUND:

On June 28, 2013, Stephanie Nunez, Executive Officer for the RCB, wrote a letter to Ms.
Kirchmeyer to inform the Board that the RCB has instructed its staff to begin educating the
health care community that medical assistants are not allowed to perform spirometry and other
basic pulmonary function tests. The Board was informed that this educational push was being
instituted as a precursor to citation and fine of medical assistants performing these tests. As part
of this educational effort, Ms. Nunez asked the Board to post a Frequently Asked Question and
Answer on its Web site stating the following:

Question: Are medical assistants allowed to conduct any level of
pulmonary function testing, including, but not limited to, the most basic
and limited type of testing, such as spirometry, peak flows, and lung
volumes?

Response: No. Pulmonary function testing is a component of the
respiratory care practitioner scope of practice. The Respiratory Care
Practice Act (Business and Professions Code, Section 3700, et seq.)
provides that only licensed respiratory care practitioners may perform
pulmonary function testing with limited exemptions provided to other
licensed personnel. In addition, all levels of pulmonary function testing

BRD 10 -1



Medical Assistants Performing Basic Pulmonary Function Testing
Page 2

require assessment. Even the more basic and limited type of testing such
as spirometry and peak flow are effort-dependent, as well as technically-
dependent upon instruction and coaching patients for reliable results.
Personnel performing these tests must assess whether the patient is
providing the correct effort. Because pulmonary function testing
requires assessment, and the Respiratory Care Practice Act prohibits this
practice by unlicensed personnel, it must be performed by licensed and
qualified personnel pursuant to the Respiratory Care Practice Act.

In response to the request, Board counsel, executive staff, and a medical consultant reviewed the
matter. Based on this review, Board staff did not agree with the RCB’s request for the reasons
discussed below.

16 CCR 1366 RULEMAKING PROCESS

16 California Code of Regulations (CCR) section 1366 was adopted more than 20 years ago in
response to thousands of inquiries from medical assistants, and the physicians who employed
them, about what they are legally permitted to do. The Board noted that there were many simple
tasks which were routinely performed in medical offices by medical assistants, but which were
technically illegal. Throughout the rulemaking process, there was considerable controversy
among other health professions about an appropriate scope of practice for medical assistants. In
light of the controversy, it took several attempts over an approximate two-year period to adopt 16
CCR 1366.

Part of the rulemaking process included the recognition that many tasks are common to more
than one health occupation. Such coincidental overlapping scopes of practice are accepted
throughout the health care community. For example, the fact that a service may be performed by
registered nurses does not automatically preclude its inclusion in the scope of practice for
medical assistants.

Many comments were received and considered regarding scope of practice issues. Members of
the Respiratory Care Examining Committee and RCB expressed opposition to the addition of the
phrase “by inhalation” to a list of routes by which medical assistants may administer medications
as part of additional supportive services. They argued that the inclusion of this phrase was in
opposition to the Respiratory Care Practice Act (RCPA), section 3760, which states in part,
“Except as otherwise provided in this chapter, no person shall engage in the practice of
respiratory care, respiratory therapy or inhalation therapy...”

The Board did not agree that the administration of medications by inhalation constituted the
practice of respiratory therapy any more than the administration of medications by injection
constituted the practice of nursing. Moreover, since the law specifically allowed medical
assistants to administer medications by the most potentially hazardous route — injections — it was
not logical to prohibit administration by the less hazardous routes included in the regulation.

Members of the Respiratory Care Examining Committee and RCB also objected to the provision
in 16 CCR 1366(b)(2) permitting medical assistants to perform plethysmography tests, stating
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that this could be interpreted to permit body plethysmography, which requires extensive training.
The Board agreed to prohibit medical assistants from performing full body plethysmography, but
found that other forms of plethysmography were reasonable tasks for medical assistants to
perform.

Plethysmography is frequently used to measure extremities, but can also be used to measure lung
volume without employing full body testing. This is further evidence of an overlapping scope of
practice between respiratory care therapists and medical assistants specifically permitted by law.

With the adoption of 16 CCR 1366, the Board did not attempt, nor would it have been feasible,
to identify every simple, non-hazardous task, and variations thereof, that a medical assistant
could perform. Through the rulemaking process, the Board worked to strike a balance between
those who objected to rigid regulations, and the need to establish parameters in setting forth and
describing the technical services that can be safely performed by a medical assistant. The
applicable statutes and regulations provide structure so that procedures that are more complicated
and invasive than those specifically permitted should be performed by licensed practitioners, and
those that are in the equivalent range may be performed by appropriately-trained and supervised
medical assistants, provided all the other requirements are met.

APPLICATION

Considering the tasks that medical assistants are specifically allowed to perform pursuant to
statute and regulations, including, but not limited to, electrocardiograms, electroencephalograms,
plethysmography tests, applying orthopedic appliances, drawing blood, and giving injections, the
Board’s counsel, consultant, and staff find that trained medical assistants are capable of
performing basic pulmonary function tests, such as screening spirometry.

The Board’s medical consultant pointed out that while not all office-based practices have the
capacity for performing these pulmonary function tests, many offices do. Thus, to require
patients needing a peak flow or spirometry test to see a respiratory care therapist would place an
undue burden on patients, and create an unnecessary hurdle to access to care.

In order for a medical assistant to be able to perform any technical supportive service under 16
CCR 1366, the service has to be a usual and customary part of the medical practice where the
medical assistant is employed. Accordingly, it is conceivable that a medical assistant may not
perform such testing in a dermatologist’s office, but may routinely do so in a primary care
physician’s or a pulmonologist’s office. This provides another layer of quality assurance, to
ensure proper training, experience, and oversight.

CURRENT STATUS OF DISCUSSIONS
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Following initial discussions, the RCB agreed that medical assistants are capable of performing
peak flow tests, but the Board and RCB have not yet reached an agreement on other types of
basic pulmonary function tests.
OPTIONS:
Board staff have identified options for the members to consider, including the following:

1) Seek a joint, formal legal opinion from the Attorney General’s Office with the RCB.

2) Inthe alternative, if Board members agree with the RCB that medical assistants should

not perform basic pulmonary function tests, the members can instruct Board staff to assist

the RCB in educating physicians and medical assistants, such as by posting a FAQ on the
topic on the Board’s Web site.
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